top of page

INTERVIEWS

Wat beweegt een kunstenaar? 

Wat is kunst voor kunstenaars?

Hoe zijn ze begonnen?

Welke tips willen ze meegeven?

2020_09_26_Sjaak_Foto's_Interview (1).pn

Sjaak Kroes

       Straatdichter

Wie ben je en wat karakteriseert jouw werk als dichter?

Ik ben een gevoelige man, met interesse voor de wereld om hem heen, met een creatieve woordendrang verrijk ik mensen. Ik geniet van avontuur en probeer vanuit mijn talenten anderen van dienst te zijn.

Mijn werk kenmerkt zich, door de keuze voor mooie beelden, vaak vervlochten met nostalgie, ‘de kleine dingen’. Ik maak gebruik van het vrije vers, woordspel en letterrijm. Ik vind het een uitdaging om herkenbare elementen op een vernieuwende manier naar voren te brengen.

2020_09_26_Sjaak_Foto's_Interview (4).pn

"Mijn werk kenmerkt zich, door de keuze voor mooie beelden, vaak vervlochten met nostalgie,

‘de kleine dingen’."

Neem ons mee naar waar je passie voor dichten is ontstaan.

Op de middelbare school, na het lezen van boeken, maakte ik daar altijd een gedicht bij voor in het boekverslag, ook als dit niet gevraagd werd. Op een wat latere leeftijd schreef ik gedichten voor vrouwen, en ik merkte dat ze dat leuk vonden. Tot op  het moment dat ik van poëzie echt mijn werk van wilde maken, had ik al liefde voor gedichten.

Wanneer heb je besloten fulltime dichter te worden?

Ik wilde mijn leven een draai geven, het ging niet zoals ik wilde. Ik vond dat ik talenten had om te delen. Een vriendin van mij had een street poet gezien in New York, en ze zei: Als iemand dat kan, dan ben jij het. En zo ben ik begonnen met een tafeltje en twee stoeltjes in de straten van Den Haag. Nu ben ik al ruim 5 jaar performance artiest.

2020_09_26_Sjaak_Foto's_Interview (7).pn

"En zo ben ik begonnen met een tafeltje en twee stoeltjes in de straten van Den Haag. Nu ben ik al ruim 5 jaar performance artiest."

Als je geen dichter was geworden, wat had je dan gedaan?

Als ik geen dichter was geworden, was ik zeer waarschijnlijk psycholoog geworden. Ook een prachtig vak,  indirect ben ik nu soms ook een hulpverlener.

Als straatdichter, zoek je elke dag de straten op om je brood te verdienen. Hoe blijf je gemotiveerd? En haal je daar je energie uit?

Elke dag ervaar ik als een geweldig avontuur. Ik mis het ook als ik niet aan het werk kan. Toen ik laatst thuis kwam van mijn vakantie naar Zwitserland, ben ik gelijk aan de slag gegaan, Ik landde om 14.30, en om 16.00 was ik in de duinen van Den Haag mijn poëzie aan het delen. Het is leuk om mensen te ontmoeten, en ze van dienst te zijn. Geen dag is hetzelfde in is rijk op een andere manier. Aan het einde van het seizoen zit ik er wel doorheen, dan ben ik echt toe aan andere dingen.

2020_09_26_Sjaak_Foto's_Interview (2).pn

Wat is de schaduwkant van het bestaan als straatdichter?

Hoe de mensen je behandelen is niet altijd leuk. Soms kijken mensen neer op wat je doet. Mijn gezegde luidt dan ook: ‘Je mag best op me neer kijken, als je me maar niet over het hoofd ziet. Door dat te zeggen maak ik mezelf ook een beetje klein. Het is een fantastisch beroep, en veel mensen zijn gelukkig ook ontzettend positief. Ook vind ik het lastig dat je elke dag creatief moet zijn om je geld te verdienen, dat geeft soms een grote druk, en de stilte en verveling zijn niet altijd makkelijk. Soms is er gewoon niemand met interesse.

Welk gedicht dat je hebt geschreven is jou in het bijzonder dierbaar, en zou je met ons willen delen?

Het gedicht dat ik wil delen, is een gedicht dat ik 5 jaar geleden heb geschreven voor het radioprogramma: ‘de Paradijsvogel’. Tijdens de uitzending kwam ik erachter dat ze het gedicht niet gebruikt hadden, ik besloot het uit mijn hoofd te leren, en te delen met de mensen op straat.

 

De paradijsvogel

 

Mystieke voorstellingen van halfgoden vervagen

bij het beeld van de paradijsvogel

Ze leiden een volksopstand, en dragen shirtjes van Romario

Vaandels bundelen golven, die in de winter steevast worden afgeknipt

Ze staan op het toneel, maar verdwijnen net zo makkelijk

in de menigte, om op het terras weer te verschijnen

Ze leven van woordspelingen, maar ze bezinnen niet

En ze verlaten paradijzen, want er wacht een nieuwe wereld

waar onbesproken idealen, nog altijd,wachten op onthulling

2020_09_26_Sjaak_Foto's_Interview (10).p

Wat is de meest bijzondere plek waar je hebt gestaan met je fiets?

De meest wonderlijke plek waar ik mijn poëzie bedrijf,  vind ik nog altijd bovenaan een strandafslag in de duinen. De zee op de achtergrond, de vrolijke mensen, en de helmgrassen die je omhelzen. Geweldig.

Welke ontmoeting die je dierbaar is, zou je met ons willen delen?

Toen ik net begon, mocht ik een gedicht schrijven voor een dame, die de zus bleek te zijn van een Oscar winnaar in de Verenigde Staten, Het gedicht was aan hem (Edward Field) gericht, dus daar ben ik nog altijd trots op, Het is interessant hoe je door je passie te beoefenen bijzondere mensen ontmoet.

"De meest wonderlijke plek waar ik mijn poëzie bedrijf,  vind ik nog altijd bovenaan een strandafslag in de duinen. De zee op de achtergrond, de vrolijke mensen, en de helmgrassen die je omhelzen. Geweldig."

Waar zie je jezelf over 5 jaar/ heb je wilde dromen?

Over 5 jaar hoop ik, onderdeel te zijn van een tv- of radioprogramma, grote projecten te doen in het buitenland, misschien wel mensen te trouwen! Bovenal hoop ik tegen die tijd nog altijd te genieten van mijn woordkunst.

2020_09_26_Sjaak_Foto's_Interview (8).pn

Wat is kunst voor jou?

Kunst is de mooiste toevoeging aan het leven. Het is de eigen schepping, die iets toevoegt aan de basisbeginselen van het leven zelf . Over voetbal zeggen ze dat het de belangrijkste bijzaak van het leven is. Misschien is kunst wel de op één na belangrijkste hoofdzaak van het leven. Kunst verrijkt je, vernieuwt je. Kunst is het mooiste product van de fantasie.  Het allerbelangrijkste? De liefde boven alles.

"Kunst verrijkt je, vernieuwt je. Kunst is het mooiste product van de fantasie."

Wat zou je andere kunstenaars willen meegeven?

Geef elke dag alles wat je in je hebt, en zorg dat jouw talent ook op waarde wordt geschat. Zowel op een intrinsieke manier, als ook op een extrinsieke manier. Het systeem waarin we leven draait op geld. Zorg dat jouw kunst ook op een monetaire manier wordt gewaardeerd, zodat je kunt blijven maken, en kunstenaars als volwaardig worden gezien in de samenleving.

Meer interviews

bottom of page